Cyberpunk 2077: op de valreep de topgame van 2020?

Deel dit bericht

Als er één game was waar alle gamers naar uitkeken, dan was het wel Cyberpunk 2077. Nadat het spel al meerdere uitgesteld was, was het op 10 december 2020 eindelijk zo ver. Voor de ontwikkelaar van deze game, CD Projekt Red, is dit spel de opvolger van The Witcher III: Wild Hunt. Inmiddels is deze RPG een klassieker en wordt het over het algemeen beschouwd als één van de beste games aller tijden. Bovendien is Cyberpunk 2077 gebaseerd op de geliefde tabletop RPG Cyberpunk. Kortom, de verwachtingen voor deze game zijn bijzonder hooggespannen. De trailers en previews zagen er fantastisch uit. Wij hebben wat tijd met deze game kunnen spenderen, dus ook wij kunnen nu ons oordeel geven.

De turbulente ontwikkeling van Cyberpunk 2077

Als je een beetje het nieuws omtrent games in de gaten houdt, weet je dat het creëren van deze game een behoorlijke onderneming was. Ten eerste is het spel meerdere keren uitgesteld. Dit is niet vreemd voor zo’n enorm groot spel, zeker wanneer je ook nog eens vele keuzes kunt maken die invloed hebben op het verhaal. Daarnaast is dit spel ook op grafisch vlak geweldig, maar dit is een enorme uitdaging om goed uit te voeren in zo’n grote game wereld. Ook nu zitten er nog schoonheidsfoutjes in het spel (later hierover meer). Daarnaast kwam er veel kritiek op CD Project Red vanwege de zogenaamde crunches. Hierbij moeten medewerkers overwerken en lange dagen maken zonder hier een adequate vergoeding voor te krijgen. Schandalig dat dit anno nu nog steeds voorkomt bij dergelijke ontwikkelaars.

Het verhaal van Cyberpunk 2077

Zoals de naam al aangeeft, speelt Cyberpunk 2077 zich af in de toekomst: 2077. In deze dystopische toekomst kunnen mensen zichzelf artificieel verbeteren aan de hand van cybernetische implantaten. Jij speelt de hoofdpersoon V, die je voorafgaand aan het spel geheel kunt aanpassen aan jouw wensen. De setting van deze game is Night City, een stad die ons enorme Blade Runner vibes geeft. Als V keer je terug naar Night City om een nieuw leven op te bouwen. Je komt al snel in de onderwereld terecht. Het verhaal komt helemaal in een stroomversnelling wanneer je Keanu Reeves in je hoofd geplant krijgt. Nou ja, Keanu Reeves: via een implantaat heb je Johnny Silverhands in je hoofd, een rockster en terrorist die inmiddels alweer enkele jaren dood is. Het hoofdverhaal kan meerdere eindes hebben. Jouw keuzes hebben een grote invloed op het verloop van het verhaal.

Verlies jezelf in Cyberpunk 2077

Nu we dit spel vele uren hebben kunnen spelen, kunnen we gerust stellen dat het verhaal fantastisch is. Vooral de vele sidequests in Night City laten dit spel tot leven komen. Je kan vooraf kiezen wat voor soort personage je wordt. Als Nomad verlaat je jouw clan en ga je voor het eerst naar Night City. Je bent dus echt nog geheel onbekend met deze stad en dat wordt ook gereflecteerd in de dialoog opties die je hebt. Als Streetkid keer je juist terug naar Night City en kun je dus niet alleen de stad al maar ook enkele van de personages die je hier tegen zal komen. Tot slot kun je er voor kiezen om een Corpo te zijn. In dat geval word je plotseling ontslagen bij de Arasaka Corporation, het bedrijf dat alle cybernetische implantaten ontwikkelt en niet goede intenties blijkt te hebben.

Minpunt: de bugs van Cyberpunk 2077

Mocht je al wat reviews hebben gelezen over Cyberpunk 2077, dan heb je waarschijnlijk al gehoord dat er bij alle versies van het spel nog enkele bugs aanwezig zijn. Het spel is op zijn best op een high end PC, de Playstation 5 en de Xbox Series X, maar ook hier tref je nog enkele bugs aan. Zo kunnen er ineens bomen verschijnen, lijken NPC’s willekeurig rare poses aan en staan er soms ineens objecten in de weg. Op de Playstation 4 en de Xbox One zijn de bugs soms nog heftiger, vooral op grafisch vlak. Soms kan het volledig laden van de textures een halve minuut in beslag nemen. Dit kan echt niet bij een game die af hoort te zijn. Volgens insiders uit de industrie had Cyberpunk 2077 eigenlijk nog een half jaar werk nodig gehad om echt af te zijn. De commerciële belangen hebben echter voorrang gekregen, want een grote titel tijdens de kerstmaand verkoopt altijd op zijn best.

Wat vinden we van de gameplay van Cyberpunk 2077?

Op de kaart van Night City zie je vele vraagtekens à la The Witcher III. Je kunt hier dus een hoop ontdekken en het spel heeft op vele momenten verrassingen voor je in petto. De ene keer kun je deelnemen aan een straatrace, de andere keer moet je iets stelen. Bij vele missies kun je zelf bepalen hoe je het aanpakt. De ene keer kun je volop knallen, maar je kunt ook voor stealth kiezen en er voor zorgen dat je niet gedetecteerd wordt door de vijanden. Hier kun je ook zelf op inspelen middels de RPG elementen die in dit spel zitten. Zo kun je jouw personage verbeteren op de manier die jij voor ogen hebt. Er zijn een aantal basiseigenschappen waarin je nog meer eigenschappen vindt. Hoe meer je jezelf verbetert, hoe meer er mogelijk is en hoe beter je wordt. Van effectieve wapens tot een double jump, het kan allemaal.

Wat is de uiteindelijke beoordeling van Cyberpunk 2077?

Je kunt Cyberpunk 2077 op dit moment nog niet beoordelen zonder dat je de diverse bugs bespreekt. Op de nieuwere consoles en high end PC’s zullen ze niet het spel voor je verpesten, maar ze zullen nog altijd wel opvallen. Je kan hier dan ook op dit moment niet voorbij kijken. Tegelijkertijd is Cyberpunk 2077 een fantastische game geworden waarin je jezelf echt kunt verliezen. Waar de main verhaallijn ongeveer 20 uur duurt om uit te spelen, zul je nog meer uren investeren in de vele sidequests van dit spel. Deze maken de speelervaring nog rijker. Cyberpunk 2077 is als game absoluut de moeite waard, maar wij hadden liever gehad dat CD Projekt Red nog even een paar maandjes aan dit spel had gewerkt. Dan was het pas echt perfect. Desalniettemin is Cyberpunk 2077 een aanrader. Mocht je geen bugs willen, dan kun je beter nog even wachten met het maken van een aankoop.