Twin Mirror is nu beschikbaar op PS4, Xbox One en PC

Deel dit bericht

Na lang wachten is Twin Mirror er nu voor de Playstation 4, Xbox One en PC. Vele gamers kijken al lange tijd reikhalzend uit naar dit spel. Niet alleen zagen de eerste previews en trailers er ontzettend goed uit, maar deze game werd ook nog eens ontwikkeld door de makers van Life is Strange. Life is Strange was een enorme hit en geliefd onder zowel gamers als recensenten. Inmiddels zijn er ook al een prequel en een sequel van dit spel verschenen, beiden wederom van een hoge kwaliteit. Met Twin Mirror tracht ontwikkelaar Dontnod Entertainment weer eens wat anders te doen. In plaats van de episodische structuur van Life is Strange, vormt Twin Mirror één geheel. Wel keren enkele herkenbare elementen uit Life is Strange terug in Twin Mirror.

Wat is het verhaal van Twin Mirror?

Twin Mirror is een psychologische thriller die draait om Sam Higgs, een voormalig onderzoeksjournalist met een bijzonder brein. In zijn hoofd heeft Sam namelijk een Mind Palace ontwikkeld. Als je wel eens de serie Hannibal hebt gezien, ben je bekend met dit concept. Maar ook in real life is een Mind Palace iets dat daadwerkelijk bestaat. Deze techniek stelt je in staat om een lange lijst van specifieke items te onthouden. Je moet het voor je zien als een paleis of woning waar je daadwerkelijk doorheen kunt lopen in je hoofd. Achter elke deur zit een kamer waarin een specifieke herinnering hebt opgeslagen. Zo werkt het ook bij de Mind Palace van Sam. Deze psychologische plek vertelt je een hoop over hem.

Sam keert voor het eerst in twee jaar terug naar zijn geboorteplek: Basswood, West Virginia. Hij had deze plaats verlaten nadat één van zijn stukken de onveilige praktijken in de Basswood mijnen naar voren bracht. Het probleem was echter dat een groot gedeelte van de dorpsbewoners afhankelijk waren van deze mijn. Het sluiten van de mijn is Sam dus niet in dank afgenomen. Nadat hij het dorp had achtergelaten, keert hij nu na twee jaar terug voor de begrafenis van zijn beste vriend Nick. Nick kwam om bij een ongeluk. Tenminste, dat is de officiële lezing. Aan jou de taak om er achter te komen of Nick echt is omgekomen door een ongeval of niet.

De gameplay van Twin Mirror

Tijdens Twin Mirror staat het verhaal centraal. Tegelijkertijd gebruik je ook jouw skills als detective. Deze game is een point & click spel. Zo kun je op diverse objecten in een omgeving klikken en verder onderzoeken. Daarnaast kun je tijdens gesprekken met andere personages bepalen hoe je reageert. Je hebt letterlijk een engeltje of duiveltje op je schouder in de vorm van de Double, Sam’s figuurlijke tweelingbroer. De keuzes die je maakt hebben effect op het verloop van het verhaal.

Het probleem van vele spellen waar je invloed kan hebben op het verhaal, is dat de invloed die je hebt vaak wel meevalt. Vaak werkt een game naar een vaste conclusie toe, waardoor je het gevoel krijgt dat je keuzes alsnog weinig verschil maakten. Dit gevoel krijg je soms ook bij Twin Mirror. Er komen vele thema’s aan bod, maar het spel voelt te kort. Een langer spel had er voor kunnen zorgen dat de thema’s wat meer uitgewerkt zouden voelen. Het voelt net te kort. Liefhebbers van psychologische thrillers met een nadruk op het verhaal zullen alsnog genoeg plezier beleven aan dit spel.