zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic in de clinch met FIFA

Deel dit bericht

Je hoeft geen fan te zijn van voetbal om te weten wie Zlatan Ibrahimovic is. Zijn naam is zo groot dat zelfs mensen met een hekel aan voetbal hem kennen. Hij is net als Michael Jordan of Roger Federer: een sporter die zo groot is dat hij zijn eigen sport ontstijgt. Zelfs nu hij bijna 40 jaar is, is deze sportman uit Zweden nog altijd één van de beste voetballers van dit moment. Dit bewijst hij iedere week weer bij AC Milan. Echter kwam Zlatan recent om een andere reden in het nieuws dan om zijn voetbalkwaliteiten. De spelers vakbond FIFPro heeft Zlatan boos gemaakt. Als er één ding is wat je beter niet kunt doen, dan is het wel Zlatan boos maken. Op het veld kan hij snoeihard zijn, maar daarbuiten ook.

Waarom is Zlatan Ibrahimovic boos op FIFPro?

Zlatan heeft op zich geen problemen met FIFA 21 of EA. In het verleden heeft de Zweedse voetballer zelfs aangegeven dat hij de FIFA games altijd heel vet vindt. Ibrahimovic is namelijk boos op FIFPro. FIFPro is de internationale spelersvakbond die opkomt voor de belangen van professionele voetballers. 49 landen maken deel uit van deze bond. Maar weinig mensen weten dat deze organisatie eigenlijk gevestigd is in Hoofddorp. Ja, je leest het goed: FIFPro is te vinden in Nederland. EA Sports en FIFPro werken al jaren samen. EA koopt namelijk de portretrechten van de voetballers via deze organisatie. Dit levert FIFPro tientallen miljoenen euro’s per jaar op.

Echter claimt Zlatan Ibrahimovic in een tweet dat hij zowel geen lid is van FIFPro als dat hij toestemming heeft gegeven om zijn gelijkenis te gebruiken in FIFA 21. EA claimt een deal met AC Millan, de club van Zlatan, te hebben gemaakt. Ibrahimovic weet hier op zijn beurt weer niets van. Hij vraagt zichzelf hardop af of game developers dit zomaar mogen doen. Zaakwaarnemer Mino Raiola claimt dat FIFPro deze rechten aan EA verkoopt zonder dat ze deze licenties in het bezit hebben. Volgens Raiola beschikt iedere individuele speler over zijn eigen gelijkenis rechten en mag een andere instantie hier niet zomaar mee aan de haal gaan. De speler zelf bepaalt dus of ze in spellen zoals FIFA 21 of Pro Evolution Soccer verschijnen of niet.

Hoe wordt het conflict tussen Zlatan Ibrahimovic en de FIFPro opgelost?

Zlatan’s zaakwaarnemer Mino Raiola claimt dat hij EA en de FIFPro voor de rechter gaat slepen als zij doorgaan met het verkopen van rechten en het gebruiken van de gelijkenissen van spelers voor hun games. Of ze echt doorgaan met deze rechtszaken, zal de tijd ons moeten leren. Feit is wel dat de spelers de troefkaarten in handen lijken te hebben. Je wilt niet een hele schare bekende voetballers tegen je hebben. Niet alleen heeft Zlatan Ibrahimovic veel invloed in de voetbalwereld, maar hetzelfde geldt voor Mino Raiola. Deze zaakwaarnemer heeft vele bekende voetballers onder zijn hoede. Het kan dus echt nog alle kanten op met deze zaak. Wij krijgen de indruk dat Raiola nog wat extra centjes voor zichzelf en zijn voetballers probeert te verdienen. Wie weet lukt het hem nog ook.