race game console

Forza Horizon 4: onze review

Deel dit bericht

De ontwikkelaars van Forza Horizon 4 zijn er volledig in geslaagd om een geweldige race game neer te zetten. Het blijft echter een game die typisch is van Horizon, dus een klein beetje voorspelbaar is het wel. Dat geldt met name voor de bolides en de sfeer van het spel. Maar de geweldig fijne besturing, de prachtige omgevingen waarin je terecht komt, de uitstekend werkende features en de keuzemogelijkheden uit maar liefst 440 auto’s maken dat meer dan goed. En eerlijk is eerlijk: als je je als ontwikkelaar op glad ijs begeeft en nieuwe dingen gaat uitproberen, loop je altijd het risico dat dit slecht uitpakt.

Wijzigingen ten opzichte van Forza Horizon 3

Wie Forza Horizon nog niet kent, kan net zo goed Forza Horizon 3 spelen. Want de vorige versie van deze game staat nog steeds als een huis en dan zit je al voor een paar tientjes achter het stuur. Vooral de prestaties op audiovisueel vlak zijn uitmuntend. De game is zo opgezet dat het niet snel verveelt om in een bolide over het asfalt te scheuren. Maar er zijn toch wel veel verbeteringen doorgevoerd bij Forza Horizon 4. Dat betreft vaak details, die je niet eens opmerkt als je de vorige versie maar een paar keer hebt gespeeld. Maar er zijn ook ingrijpende aanpassingen, die het spel echt een boost geven.

Forza Horizon 4 bezoekt het Verenigd Koninkrijk

In de vorige versies van dit racespel was je te gast in Australië, Zuid-Frankrijk en Noord-Italië. Forza Horizon 4 speelt zich helemaal af in het Verenigd Koninkrijk. Dat is slim gekozen, want dat landschap is extreem afwisselend. Dat is op een prachtige manier in de game verwerkt. Je rijdt bij Forza Horizon 4 over kleine slingerende landweggetjes in het heuvelachtige Engeland langs grote landhuizen en kastelen, maar je doorkruist ook de prachtige Schotse hooglanden. Al die landschappen zijn ideaal voor het houden van zowel wegraces als urenlange autoritten.

Kenners zijn het er over eens dat de diversiteit van de natuur en de steden op een fraaie wijze in de game zijn verwerkt. Je kijkt tijdens de ritten in Forza Horizon 4 je ogen uit, en alleen al vanwege de omgeving is het de moeite waard om dezelfde race een aantal keren opnieuw te starten. Wat Forza Horizon 4 ook erg leuk maakt is het heuvelachtige landschap. Die geven een extra dimensie aan de races, want je hebt ruimschoots mogelijkheden om routes stiekem via kleine paadjes af te snijden. Dat levert voldoende tijdwinst op om een race als overwinnaar af te kunnen sluiten.

Weersomstandigheden

Een uitdagende toevoeging aan Forza Horizon 4 is de invloed van de weersomstandigheden. Die dragen ertoe bij dat je na een tijdje een allround coureur aan het worden bent. Want hoewel het verhaal in een race game niet tot grote verrassingen zal leiden, zorgt het weer wel voor leuke wendingen. De game is zo opgezet dat de seizoenen steeds op het juiste moment wijzigen. Als je net gewend bent aan de glibberige wegen in het najaar, verandert dat ineens in een koude ondergrond, met sneeuw en ijzel.

Die weersveranderingen in combinatie met het vrijspelen van nieuwe bolides en het rijden door andere omgevingen zorgen voor een ontzettend fijne speelervaring. Op Forza Horizon 4 ben je daarom minder snel uitgekeken dan op race games die zich op een circuit afspelen. Forza Horizon 4 zorgt voor een voortdurende uitdaging. Uiteraard dragen de voortdurende aanwezigheid van online medespelers, de nieuwe online routes die door de community worden gemaakt en de online challenges daar ook zeker aan bij.

Details tot in het oneindige

Misschien hebben de ontwikkelaars wel een beetje overdreven in de gedetailleerde uitwerking van werkelijk alle aspecten van Forza Horizon 4. Zelfs in de mogelijkheden om als speler je eigen personage te vormen. Het is bijvoorbeeld bizar uit hoeveel shirtjes je kunt kiezen. Op zich heeft dit aspect maar weinig functioneel nut. Maar diezelfde detaillering is terug te vinden in alle aspecten van de game, zoals de omgeving, de landschappen en de weersomstandigheden. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat deze game als geheel ontzettend fijn aanvoelt.

Conclusie

Het aantrekkelijke van Forza Horizon 4 zit vooral in de prachtige en continu wisselende landschappen van Groot Brittannië waar je doorheen rijdt. En niet te vergeten de voortdurend wijzigende weersomstandigheden. Omdat het principe van de game sterk lijkt op de vorige versie zou je kunnen concluderen dat er nauwelijks innovatie heeft plaatsgevonden. Maar dat is niet het geval. Forza Horizon 4 is veel verfijnder dan zijn voorgangers, en kan zelfs de beste race game van dit moment worden genoemd.